تمام نکاتی که باید در آزمون آیین نامه موتور سیکلت درباره شروع به حرکت بدانید.
رانندگی با موتورسیکلت نیازمند آمادگی جسمانی، مهارت کافی و تمرکز است که بدون رعایت آنها، رانندگیِ ایمن امکانپذیر نمیباشد. برای شروع به حرکت موتور سیکلت به موارد متعددی باید توجه داشت .
در این بخش چه می آموزید ؟
موتورسوار به دلیل استفاده از تمامی اعضای بدن در رانندگی، به ویژه دست و پا در اهرم های کنترلی، باید از سلامت جسمانی مناسب بهره مند باشد. داشتن اعضای سالم، در کنترل وسیله نقلیه اهمیت ویژهای دارد.
برای داشتن مهارت در راندن موتورسیکلت، دست کم باید از موارد زیر آگاهی داشت:
- روش راه اندازی و حرکت موتورسیکلت : پیش از استفاده از هر وسیله ای باید به نحوۀ کارکرد آن آگاهی داشت.
- تأثیرپذیری از شرایط محیطی، سطح راه و وزن وسیله نقلیه: باد، باران، لغزندگی سطح راه و... از عواملی هستند که هر کدام به نوبۀ خود بر بخشی از توانایی های شما تأثیر گذاشته و یا در آنها اختلال ایجاد مینماید. به عنوان مثال باد و باران دید شما را مختل میکند و لغزندگی سطح راه، تعادل و پایداری شما را به خطر میاندازد.
-سطح اتکای مناسب هنگام رانندگی و چگونگی حفظ تعادل: موتورسیکلت به دلیل آن که تنها دارای دو چرخ است، از اینرو سطح تماس آن با زمین نسبت به دیگر خودروها کمتر میباشد. میزان سطح اتکا حتی در شرایطی همچون گردش (که موتورسوار ناچار به کج کردن وسیله است) از حالت عادی نیز کمتر میشود
میزان سطوح تماس وسیله با زمین و تعادل موتورسیکلت، رابطۀ مستقیم با یکدیگر دارند؛ بدین معنی که هرچه سطح اتکا کمتر باشد ، تعادل وسیله کاهش پیدا میکند.
هنگام رانندگی همۀ فکر و ذهن را باید متمرکز به رانندگی نمود. موتورسوار باید به فکر تأمین شرایط مناسب به منظور حفظ ایمنی خود و سایر استفاده کنندگان از راه باشد. خطرات احتمالی و پیشبینی شونده را درنظر داشته و بر این اساس حرکت خود را تنظیم نماید. باید به گونه ای رفتار کند تا در معرض خطر و آسیب قرار نگیرد و هنگامی که در شرایط اضطراری و خطر قرار گرفت با انجام عکس العمل مناسب و صحیح از وقوع تصادف جلوگیری کند. بنابراین هنگام رانندگی نباید ذهن را درگیر فرآیندی دیگر همچون مشکلات شخصی نمود.
موتورسواران دستکم باید به کلاه ایمنی، کاپشن، شلوار مناسب، دستکش و چکمه مجهز باشند. هر کدام از این موارد، به حفاظت بخشی از بدن کمک میکنند.
لباس محافظ :
موتورسواران (چه راننده و چه ترکنشین) از سرنشنیان یک اتومبیل آسیب پذیرتر هستند.
آسیب پذیرترین اعضا در موتورسواری عبارتند از: سر، دستها و پاها. البته احتمال آسیبرسی به دیگر اعضای بدن نیز همواره وجود دارد. به عنوان نمونه، گاهی اوقات وارد شدن شن و ماسه از سطح راه به پوست بدن موتورسوار، موجب آسیب دیدگی میشود.
استفاده از لباس مخصوص، راننده و ترکنشین موتورسیکلت را در برابر آسیب های احتمالی محافظت میکند و در بیشتر موارد صدمات را کاهش میدهد. همچنین، ایمنی راننده و ترکنشین موتورسیکلت را در شرایط بد آب و هوایی نیز افزایش میدهد. اگر این لباس ها از رنگ روشن تهیه شده باشد، توجه سایر استفاده کنندگان از راه را به سوی راننده موتورسیکلت جلب میکند. ممکن است قیمت لباسهای مخصوص موتورسیکلت سواری گران باشد، ولی در مقایسه با درد و ناراحتی های ناشی از تصادفات ارزش چندانی ندارد. حتی خراشیدگی ناشی از تصادفات ساده را که در اثر آن شن و ماسه به پوست بدن وارد میشود دستکم نگیرید.
کاپشن، شلوار و به طور کلی لباس موتورسوار باید دارای ویژگی های زیر باشد:
راننده و ترکنشین موتورسیکلت باید هنگام موتورسیکلتسواری از کلاه ایمنی استاندارد استفاده کنند. طبق قوانین و مقررات، موتورسواری بدون استفاده از کلاه ایمنی ممنوع است. کلاه استاندارد کلاهی است که دارای مجوز سازمان ملی استاندارد ایران باشد. شاخص استاندارد بودن یک کلاه ایمنی، وجود برچسب آرام استاندارد رسمی کشور بر روی کلاه است. طلق جلوی کلاه ایمنی نیز باید استاندارد باشد. یک کلاه ایمنی بخشی از تجهیزات ایمنی ویژه موتورسیکلت سواری است که بهمنظور محافظت از اصلیترین و مهمترین عضو بدن یعنی سر طراحی شده است.
در بسیاری از سوانح رانندگی، کلاه ایمنی جان شما را نجات خواهد داد. در صورتی که بر اثر حادثه، کلاه ایمنی شما آسیب دید آن را تعویض کنید، چرا که کلاه ایمنی آسیب دیده مقاومت لازم برای ضربات بعدی را نخواهید داشت. کلاه ایمنی را از کسی قرض نگیرید و آن را به کسی قرض ندهید.
مطالعات نشان میدهد در هر پنج تصادف موتورسیکلت، دستکم یکی منجر به صدمه از ناحیه سر و گردن میشود که بدترین نوع آسیب در تصادف موتورسیکلت است.
صدمات سر و گردن موتورسواران از عمده آسیبهای شایع و مرگبار در بین آنها است. برخی از موتورسواران تصور میکنند کلاه ایمنی زاویه دید آنها را هنگام رانندگی محدود میکند، بنابراین تمایلی به استفاده از کلاه ایمنی ندارند و برخی دیگر نیز تنها در مسافتهای طولانی از کلاه ایمنی استفاده میکنند.
کلاه ایمنی استاندارد به راننده موتورسیکلت امکان میدهد تا اطراف خود را تا مسافت موردنیاز به خوبی ببیند. کلاه ایمنی باید دستکم تا 105 درجه به هر طرف، تأمین میدان دید نماید. خاطر نشان میسازد که زاویه دید مفید انسان به هر طرف 90 درجه است.
هرگز از کلاه ایمنی دست دوم استفاده نکنید، زیرا شما هیچ گونه اطلاعاتی از نحوه استفاده یا نگهداری آن ندارید. همچنین نمیدانید آیا به کلاه ایمنی دست دوم بر اثر حادثه ضربهای وارد شده است یا خیر. هنگام خرید کلاه ایمنی بیشتر دقت کنید.
در شکل دو نوع کلاه ایمنی نشان داده شده است:
1 ) کلاه ایمنی سه ربعی
2 ) کلاه ایمنی تمام رخ و کامل
بهترین کلاه، کلاه ایمنی تمام رخ و کامل است که سر و صورت موتور سوار را از باد، گرد و خاک، آلودگی، باران، حشرات و سنگریزه حفظ میکند و باعث توجه کامل راننده به راه میشود.
کلاه ایمنی از نوع جلو باز صورت و چشم های موتورسیکلت سوار را محافظت نمیکند. ورود سنگریزه یا گرد و غبار به چشم موتورسیکلت سوار در هر سرعتی میتواند موجب آزار چشم، از دست دادن دید و در نتیجه از دست رفتن تعادل و کنترل موتورسیکلت شود. کلاه تمام رخ هنگامی بارندگی، شرایط بهتر، راحت تر و ایمن تری را برای شما فراهم مینماید.
اندازه کلاه ایمنی باید به نحوی باشد که روی سر شما چفت شود. اگر سایز کلاه ایمنی خیلی بزرگتر از سر شما باشد، بدیهی است هنگام برخورد یا تصادف، به خوبی از شما محافظت نخواهد کرد. البته اندازه کلاه نیز نباید آنقدر کوچک باشد که وارد کردن سر به آن امکانپدیر نباشد.
طلق های شفاف جلوی کلاه ایمنی بهترین محافظ برای چشم موتورسوار است. شیشه یا طلق های جلوی کلاه ایمنی نباید دارای موج یا حباب باشند تا موجب کاهش دید موتورسوار شوند.
عینک های معمولی توانایی محافظت از چشم و صورت موتورسوار را ندارند. این گونه عینکها چشم های موتورسوار را در برابر آب محافظت نمیکند.
هنگام موتورسواری از پوشیدن کفش های گشاد که جذب پا نبوده و یا دارای حلقه و بندهای بلند و آویزان هستند خودداری نمایید چرا که ممکن است هنگام رانندگی با اهرم های کنترلی همچون پدال دنده و پدال ترمز درگیر شوند.
پوتین های چرمی و نایلونی ضخیم از بهترین نوع پوشش برای پاهای موتورسیکلت سوار است. این پوتین ها به علت استحکام کافی، قوزک پای موتورسیکلت سوار را محافظت میکند. در بیشتر تصادفات موتورسیکلت، دست و پای موتورسوار بر اثر کشیده شدن بر سطح راه آسیب میبیند. چکمه ها به صورت طراحی و ساخته شده اند که در حوادث رانندگی در پای موتور سوار باقی میمانند (از پا خارج نمیشود) و همین موجب افزایش ضریب ایمنی پای موتور سوار می شود. سایر کفش ها ممکن است به راحتی از پای موتورسوار خارج شوند. هنگام تصادف از بغل یا واژگونی، اولین قسمتی که بیشتر آسیب میبیند ساق و مچ پا است که چکمه میتواند از آنها محافظت نماید.
دستکش ویژه موتور سواری ، با گرم نگاه داشتن دست های موتورسوار، قدرت عمل راننده برای به کارگیری وسایل کنترل موتورسیکلت از قبیل دسته گاز، اهرم ترمز، اهرم کلاچ و فرمان را آسان تر میکند.
دستکش هایی که مخصوص موتورسیکلت طراحی شده اند، میتواند دست های شما را در برابر ضربات، خراشیدگی ها یا پرتاب سنگ و شن تا حدود زیادی محافظت کند. دستکش هایی از جنس چرم یا مواد با عمر و مقاومت بالا برای این منظور مناسبند. در بعضی از انواع دستکش های موتورسیکلت، لایه چرمی مخصوصی پشت آن در نظر گرفته میشود که به کمک آن میتوان آب موجود بر روی محافظ صورت را زدود.
در خصوص دستکش موتورسواری به موارد زیر دقت کنید:
موتورسیکلت ها به خاطر شرایط خاصی که دارند به ویژه در شب ممکن است به خوبی دیده نشوند. از این رو موتورسواران باید مطمئن شوند که برای سایرین قابل مشاهده هستند.
شما میتوانید میزان دیده شدن خود را با استفاده از روشهای زیر افزایش دهید.
هنگام موتورسیکلت سواری از لباس ها و یا کاپشن هایی با رنگ روشن از قبیل نارنجی، قرمز و زرد استفاده کنید. رنگ های فلورسنتی نیز باعث خواهد شد که رانندگان، شما را بهتر ببینند.
همچنین نوارهای شبرنگ روی بدنه موتورسیکلت، کلاه ایمنی و لباس، شما را در معرض دید سایر رانندگان قرار میدهند.
سرنشین موتورسیکلت نیز همانند راننده آن نیازمند تجهیزات ایمنی و مناسب میباشد. تجربه و آمار تصادفات نشان میدهد که سرنشین یک موتورسیکلت هنگام وقوع خطر، بیش از راننده آن در معرض آسیب میباشد. شکل زیر، بخشی از نکات ایمنی مربوط به موتورسیکلت، موتورسوار و ترک آن را نمایش میدهد.
عوامل مهم در کنترل موتورسیکلت عبارتند از: ابعاد، وزن موتورسیکلت و راننده ابعاد
وقتی زین موتورسیکلت در بین پاهای شما قرار دارد باید هر دو پای شما در حالت ایستاده، به طور کامل روی زمین قرار گیرد. به هنگام استقرار بر زین موتورسیکلت، دست ها و پاهای شما باید در موقعیت مناسبی قرار گیرد تا بتوانید موتورسیکلت خود را کنترل کنید.
شما باید موتورسیکلتی را انتخاب کنید که وزن آن متناسب قدرت بدنیتان باشد.
شما باید بتوانید موتورسیکلت خود را در حالت حرکت ضربدری و مارپیچی در هر دو طرف و بدون زحمت و فشار حرکت دهید.
شما باید بتوانید هنگامی که موتورسیکلت شما به روی زمین میافتد آن را بلند کنید.
پیش از روشن کردن و راه اندازی موتورسیکلت به موارد زیر دقت کنید: