مهارت رانندگی و قبولی در آزمون آیین نامه موتور سیکلت
در این بخش از “ کتابیار ” گواهیتو تمام موارد مربوط به مهارت رانندگی موتور سیکلت از سرتاسر کتاب جمع آوری و خلاصه شده است . بخش مهارت رانندگی دسته بندی های گوناگونی تقسیم شده اند که شما را از هر گونه کتاب و محتوای آموزشی بی نیاز می کند . همچنین شما میتوانید با شرکت در آزمون های طلایی موتور سیکلت گواهیتو قبولی صد در صدی خود را در آزمون آیین نامه تضمین کنید.
در این بخش چه می آموزید ؟
موتورسوار برای شروع به حرکت باید بین کلاچ و گاز هماهنگی ایجاد کند. شما باید بتوانید بدون این که موتورسیکلت پرش داشته باشد و اختلالی در عملکرد آن بهوجود آید شروع به حرکت نموده، دنده را زیاد و یا کم کنید
کنترل درست موتورسیکلت اهمیت فراوانی دارد که البته در حالتهای مختلف تغییر میکند
بسیاری از افراد توانایی و مهارت لازم برای هدایت اتومبیل را دارا میباشند ولی در موتورسواری با مشکل روبه رو هستند. شاید یک دلیل این موضوع آن باشد که اتومبیل دارای چهار چرخ است و در شرایط عادی واژگون نمیگردد ولی موتورسیکلت دارای دو چرخ است و حفظ تعادل آن نیازمند مهارت و تجربه میباشد.
حفظ تعادل در موتورسیکلت از اتومبیل دشوار تر است. هنگام گذر از پیچ ها، حفظ تعادل میان نیروهای گریز از مرکز و جاذبه از یک طرف و همچنین کنترل ارتفاع مرکز نقل از طرف دیگر دارای اهمیتی بالا میباشد. در تمام مراحلِ شتاب، حرکت، سکون و... موتورسوار باید واکنشی درست نشان دهد.
نکته: هر چه بر سرعت موتورسیکلت افزوده میشود، تمایل آن به حفظ همان وضعیت افزایش می یابد؛ این نکته ای است که موتورسواران تجربه میکنند.
برای تغییر جهت موتورسیکلت دو روش و به عبارت بهتر دو نکته وجود دارد. برای سرعت های پایین همچون سرعتهای کمتر از 20 کیلومتر بر ساعت میتوان با چرخش فرمان در جهت دلخواه، با احتیاط تغییر جهت داد. تغییر جهت در ساعت های بالاتر نیاز به مهارت و تجربه کافی دارد. به هنگام تغییر جهت و پیچیدن در سرعت های بالا نیروی گریز از مرکز را به خوبی احساس خواهید کرد. در چنین شرایطی اگر بدن خود را به مقدار لازم به سمت داخل پیچ متمایل نکنید واژگون خواهید شد.
دنده معکوس در واقع همان کم کردن دنده و یا تعویض دنده از سبک تر به سنگین تر است؛ مانند تغییر دنده از چهار به سه، سه به دو و یا دو به یک. البته در اصطلاح، هر نوع کم کردن دندهای را «دنده معکوس» نمیگویند. شاید تا به حال اصطلاح «دنده معکوس کشیدن» را از زبان رانندگان با تجربه تر شنیده باشید. منظور آنها از کشیدن دنده معکوس، کاهش دنده از سبک به سنگین در شرایط غیرمعمول است. به عنوان مثال، زمانی که خودرو در یک سراشیبی سرعت بیش از اندازهای گرفته و ترمزهای موجود در وسیله نقلیه دارای توانایی کافی برای کاهش سریع سرعت نباشند، رانندگان میتوانند از دنده معکوس استفاده کنند و یا به اصطلاح خودشان دنده معکوس بکشند. در چنین شرایطی ممکن است دنده به راحتی از سبک به سنگین تغییر نکند و نیاز به فشار بیشتر و البته مهارت کافی باشد. قرار دادن وسیله نقلیه در دنده های سنگین تر، باعث میشود که سرعتش افت قابل ملاحظه ای نماید و در نیتجه کنترل نهایی آن با استفاده از ترمزها امکانپذیر گردد.
موتورسواران باید ترتیب کم کردن دنده ها را رعایت کنند. به عنوان مثال قرار دادن دنده به طور ناگهانی از چهار به یک، خود خطرات دیگری را در پی خواهد داشت. اگر فکر میکند که انجام دنده معکوس باعث به هم خوردن تعادل چرخ عقب میشود از انجام آن پرهیز کنید.
کم کردن دنده نسبت به افزایش دنده دشوارتر است. کاهش دنده باید به آرامی انجام شود در غیر اینصورت برای موتورسیکلت و سرنشینان مشکل ایجاد میشود. گرفتن کلاچ باعث قطع ارتباط موتور و چرخ عقب میشود و دور موتور بلافاصله به دلیل قطع شدن فشار اهرم گاز پیین میآید. اهرم دنده، نیرو را به دنده کمتر که سنگین تر است انتقال میدهد و در حالی که کلاچ هنوز درگیر نشده است، دور موتور باید به حدی برسد که با سرعت چرخش چرخ عقب هماهنگی داشته باشد، به طوری که در زمان درگیر شدن کلاچ و ارتباط دوباره موتور و چرخ عقب مشکلی به وجود نیاید.
حرکت در سربالایی به ویژه هنگام شروع به حرکت دشوارتر از حرکت در زمین مسطح است. اگر شیب سربالایی خیلی زیاد باشد، خطر بلند شدن چرخ جلو و افتادن از عقب نیز وجود خواهد داشت به ویژه زمانی که یک نفر ترکنشین پشت سر شما باشد.
برای تمرین چگونگی بالارفتن از شیب و سربالایی ها، ابتدا از شیب های کم و دارای فضای کافی برای دور گرفتن استفاده کنید. بعد از این مرحله در قسمت بعدی باز هم از شیب های کم استفاده کنید؛ با این تفاوت که این بار موتورسیکلت را از ابتدای شیب یعنی دور گرفتن اولیه به حرکت درآورید تا تجربه بیشتری برای بالا رفتن از شیب به دست آورید.
در مراحل ابتدایی تنها از دنده یک استفاده نمایید ولی در مراحل بعدی میتوانید دنده های سبکتر را نیز تجربه کنید. البته این به شرطی است که شیب سربالایی، سرعت و قدرت موتورسیکلت این امکان را برایتان فراهم کند. تعویض دنده در این حالت باید خیلی سریعتر از حالت عادی انجام شود، چرا که موتور خیلی زود دور خود را از دست میدهد.
برای شروع حرکت در سربالایی ، ابتدا باید با استفاده از ترمز عقب مانع حرکت موتور سیکلت به عقب شد. در صورتی که برای خفظ تعادل موتور سیکلت نیاز به هر دو پا می باشد ، می توان از ترمز جلو استفاده نمود . هنگام شروع به حرکت باید توجه داشت که همزمان با رها کردن تدریجی کلاچ ، ترمز را نیز باید به تدریج آزاد نمود . در صورت نیاز باید از گاز بیشتری برای حرکت استفاده نمود.
حفظ تعادل نیز در انجام مراحل بالا دارای اهمیت میباشد چرا که به دلیل جاذبه زمین، موتورسیکلت تمایل به واژگونی دارد.
برای مهارت یافتن در پایین آمدن از سرازیری، ابتدا از شیب های خیلی کم استفاده کنید. برای تمرین ابتدا موتورسیکلت را در دنده یک قرار دهید و بدون استفاده از گاز شروع به پایین آمدن از سرازی کنید. وقتی که موتور خلاص نیست و در حالت دنده قرار دارد، دارای نوعی ترمز موتوری (کمپرس موتور) میباشد که نیروی ناشی از همین نوع ترمز، برای پایین آمدن ایمن از سرازیری ها بسیار مؤثر است.
در شیب های بسیار تند باید از دنده یک استفاده نمود ولی در شیب های کمتر میتوان دنده های سبکتر را نیز به کار گرفت.
نکته بسیار مهم در سرازیری ها آن است که هرگز با دنده خلاص حرکت نکنید چرا که کنترل موتور با ترمزها به تنهایی خطرناک بوده حتی در مواردی امکانپذیر نمیباشد. خلاص کردن موتور و استفاده از ترمزها به تنهایی باعث داغ شدن لنت و از دست رفتن ترمزگیری میگردد.
تعویض دنده آرام، به هنگام و درست دنده، کاهش فرسودگی موتورسیکلت را در پی خواهد داشت. در دفترچه راهنمای هر متورسیکلت، حداکثر سرعت مجاز برای هر دنده آورده شده است. هنگام حرکت و یا افزایش و کاهش سرعت، دنده درست را انتخاب کنید. استفاده نادرست از دنده به ویژه در شیب ها و یا زمین های سُر، موجب به هم خوردن تعادل موتورسیکلت میشود.
موتور سیکلت دارای دو ترمز بوده، هر دوی آنها برای یک توقف مؤثر لازم است. تأثیر هر کدام از ترمزها به تنهایی و همچنین با هم در مسافت توقف در شکل نشان داده شده است.
بنابراین برای استفاده از این ترمز و کاهش مؤثر سرعت، دنده را به شیوه مناسب کاهش دهید.
برای انجام یک ترمزگیری درست، ابتدا در مرحلۀ اول فشار کمی به اهرم یا پدال ترمز وارد می آید. در مرحلۀ بعدی اگر نیاز به ترمز شدیدتری بود، به آرامی فشار روی پدال یا اهرم ترمز را افزایش دهید.
انجام درست ترمزگیری دو مرحله ای، بازده ترمزگیری را افزایش داده و از سر خوردن موتورسیکلت نیز جلوگیری میکند. ترمزگیری به صورت یکباره و ناگهانی میتواند باعث سر خوردن و از دست رفتن کنترل موتورسیکلت به ویژه در زمین های خیس و یا زمین های آغشته به شن و ماسه شود.
در صورت وجود مصالح ساختمانی همچون شن و ماسه در کنار مسیر، دقت کنید حرکت یا ترمزگیری روی آنها منجر به سر خوردن و از دست رفتن تعادل خواهد شد.
هنگام ترمزگیری در راه های لغزنده یا ناهموار، آمادگی لازم برای لغزش و یا سر خوردن موتورسیکلت را داشته باشید. برای پیشگیری ا ز وقوع خطر در چنین شرایطی، سرعت خود را از قبل کم نمایید.
گاهی فرصت کافی برای ترمزگیری وجود ندارد. شرایطی را در نظر بگیرید که خودروی جلویی شما ترمز ناگهانی بگیرد یا خودرویی که در خط کناری است ناگهانی وارد مسیر شما شود و به اصطلاح جلوی شما بپیچد .در چنین شرایطی بهتر است ابتدا با احتیاط مسیر حرکت خود را تغییر داده تا با آن برخورد نکنید و سپس ترمزگیری نمایید. به هرحال دقت داشته باشید هنگامی که دارید تغییر مسیر ناگهانی می دهید همزمان ترمز نگیرید.
همراه با گرفتن ترمز، دنده موتورسیکلت را هم کم کنید. این عمل به شما امکان میدهد از کمپرس موتور (ترمز موتوری) به خوبی استفاده کنید.
قبل از ورود به پیچ ها سرعت خود را کاهش دهید چرا که ممکن است بر اثر نیروی گریز از مرکز به بیرون پیچ پرت شوید. انجام ترمزگیری شدید بعد از ورود به پیچ و در شرایطی که موتورسیکلت در حالت عمودی کامل قرار ندارد، منجر به از دست رفتن تعادل خواهد شد. بنابراین پیش از ورود به پیچ از سرعت خود بکاهید تا در شرایط خطرناک پیچ مجبور به ترمزگیری ناگهانی نشوید.
اگر یک خط عبور در حرکت هستید و قصد ترمزگیری دارید، با استفاده از آینه ها از وجود وسایل نقلیه پشت سر خود مطلع شوید. ابتدا به طور متناوب پدال ترمز عقب را فشار دهید تا با خاموش و روشن شدن چراغ ترمز، وسایل نقلیه پشت سرتان از ترمزگیری شما آگاهی یابند. سپس پدال ترمز را به صورت پایدار نگه دارید. موتورسیکلت از این لحاظ که تنها دارای یک چراغ ترمز است و شدت نور آن نیز نسبت به اتومبیل ها کمتر است، ممکن است رانندگان پشتسر به سرعت متوجه آن به ویژه در روز نشوند. از اینرو راهکار بالا (فشردن متناوب پدال ترمز) توصیه گردید.
در صورت استفاده از ترمز جلو اگر چرخ جلو قفل کرد ، ترمز را رها کرده و هم زمان از ترمز عقب و جلو استفاده و سپس رها کنید . این کار را چندبار تکرار نمایید.
در مواقعی که موتورسیکلت در اثر فشار بیش از حد بر ترمز دچار لغزندگی شد ، گاز را رها کرده فرمان را به سمت مسیری که قصد حرکت دارید بگیرید. از ترمزهای ناگهانی در راه های ماسه ای ، شنی ، رنگ شده ،خیس ، مرطوب و یا پل های فلزی به ویژه در دقایق اول بارندگی خودداری کنید.
در صورتیکه با تغییر مسیر ناگهانی وارد حاشیه راه و سطوح شنی و لغزنده می شوید ، بهتر است ابتدا سرعت خود را تا جایی که امکان دارد کم کرده و سپس به سرعت تغییر مسیر دهید.
میزان اصطکاک (چسبندگی تایر) چرخ های موتورسیکلت روی سطح راه باعث تعادل در رانندگی میشود. تایر فرسوده و بدون آج باعث کاهش چسبندگی تایر با سطح راه شده که احتمال سقوط و واژگونی موتورسیکلت را افزایش میدهد. سطوح لغزنده و شنی نیز از چسبندگی تایر به سطح راه میکاهند. اگر موتورسوار آموزش کامل برای رانندگی ندیده باشد، به علت عدم توجه به چسبندگی و اصحطکاک راه، کنترل خود را از دست میدهد.