تمام مباحث مورد نیاز درباره رانندگی ایمن خودرو برای موفقیت در آزمون آیین نامه پایه 3 ( خودرو سواری)
در این بخش از "کتاب یار" به مباحث مرتبط با رانندگی ایمن در آییننامه خودروسواری پرداخته شده است. هدف اصلی این بخش، ارائه تمامی مطالب مهم مرتبط با آزمون آییننامه خودروسواری - پایه 3 است. مطالب به دستهبندیهای مختلفی برای یادگیری آسانتر درباره رانندگی ایمن تقسیم شدهاند. همچنین می توانید با شرکت در آزمون های طلایی گواهینامه خودرو سواری گواهیتو قبولی 100 درصدی خود را تضمین کنید .
در این بخش چه می آموزید ؟
برای رانندگی ایمن لازم است مواردی را در حین رانندگی رعایت کنیم:
کارشناسان بر این باورند که هر راننده این ده توصیه زیر را رعایت نماید میزان تصادفات بهصورت چشمگیری کاهش مییابد؛
دو قانون مهم برای حرکت از سمت راست وجود دارد. این قوانین برای ایمنی شما و سایر کاربران راه میباشد. یکی از این قوانین مربوط به زمانی است که راه خطکشیدِ نشده و دیگری مربوط به زمانی است که خطکشی وجود دارد.
رانندگان کلیه وسایل نقلیه موظفاند از خط عبور یا مسیر عبوری سمت راست راه حرکت نمایند، مگر در موارد زیر:
الف- هنگام سبقت گرفتن از وسیله نقلیه جلو.
ب- هنگامیکه سمت راست را به هر علتی بسته شده و امکان عبور نباشد.
پ- هنگام گردش به چپ.
در راههایی که خطکشی شده وسایل نقلیه باید در مسیر بین خطوط حرکت کنند و از آن خارج نشوند و در صورت نیاز به خروج و تغییر خط حرکت، احتیاط کامل را نموده و ابتدا با استفاده از چراغ راهنما و یا با دادن علامت، رانندگان وسایل نقلیه دیگر را از قصد خود آگاه سازند و سپس با رعایت حق تقدم عبور وسایل نقلیهای که در خطوط کناری در حرکت هستند وارد خطهای عبور دیگر شوند. در راههایی که خطکشی ندارند هرگونه تغییر مسیر حرکت به چپ و راست ممنوع است، مگر با رعایت احتیاط و دادن علامت و رعایت حق تقدم عبور وسایل نقلیه هم مسیر و مجاور. همچنین انحراف و تجاوز وسایل نقلیه به مسیر مقابل (مخالف) ممنوع است؛ مگر در موارد سبقت مجاز و با رعایت ضوابط سبقت.
رانندگی که در بخش وسط راههایی که بهوسیله خطکشی یا علائم دیگر به سه بخش تقسیم شدهاند، بهجز برای سبقت گرفتن یا گردش به چپ، بر حسب مورد با رعایت علائم و مقررات مربوط، ممنوع است.
در راههایی که بهوسیله علائم، مانند خطکشیهای یک خط ممتد و یا دو خط ممتد و یا موانع فیزیکی به دو بخش تقسیم شدهاند، رانندگان موظفاند از بخش راست راه حرکت کنند و حق ندارند از روی آنها بگذارند. در برخی از بخشهای راه که یک خط از دو خط ممتد به خط بریده تبدیل شده است، رانندگانی که در سمت خط بریده در حرکتاند مجاز به سبقت گرفتن و یا گردش به چپ، برحسب مورد و با توجه به طول خط بریده و با رعایت مقررات بخشهای سبقت و گردش، میباشند.
رانندگی در شرایط مختلف
1- رانندگی در شب
محدوده دید راننده در شب کاهش مییابد. این بدان معنی است که زمان بیشتری طول میکشد تا راننده موانع موجود را تشخیص دهد. حدود یکسوم تصادفات جرحی پس از تاریکی رخ میدهد. راننده بایستی احتیاطهای لازم را انجام دهد تا کاهش دهید دید در تاریکی را پوشش دهد.
به خاطر داشته باشید در شب همواره باید چراغهای خود را روشن نمایید.
برای وضوح بیشتر معمولاً از نور بالا استفاده مینماییم اما در شرایط زیر باید از نور پایین استفاده نمود:
اگر خودرویی که به شما نزدیک میشود با نور بالا به سمت شما میآید:
در هنگام رانندگی در شب به خطوط و سایر تجهیزات ترافیکی نصب شده در شبکه راه نیز توجه نمایید. غالباً میخهای زرد رنگ جداکننده در مسیر رفتوبرگشت جادهها و در سمت چپ مسیر اصلی واقع میشوند. در آزادراهها وجود میخهای زرد رنگ چشمگربهای بین محل خالی وسط آزادراه و باند اصلی دیده میشود. همچنین میخهای شبرنگ در آزادراهها در شرایط زیر به راننده کمک میکند: در هوا تاریک، در شرایطی که دید کامل نیست، تعیین موقعیت قرارگیری در مسیر. باید نکته باید توجه داشته باشید میخهای قرمز رنگ در مسیر ورودی و خروجی و باند افزایش و یا کاهش سرعت استفاده میشود.
نکاتی برای رانندگی در شب:
2- رانندگی در شرایط بد آبوهوا
میزان دید در هنگام بارندگی بسیار کاهش مییابد. بهمنظور افزایش ایمنی هنگام رانندگی در این شرایط؛
در چنین شرایطی شما باید بسیار با احتیاط رانندگی نمایید و مراقب عابران پیاده، دوچرخه سواران و موتور سواران باشید.
رعایت فاصله طولی ایمن در شرایط بد آبوهوایی:
زمانی که جاده مرطوب است زمان توقف خودرو افزایش مییابد؛ بنابراین به یاد داشته باشید فاصله طولی ایمن را رعایت نمایید. هنگامیکه سطح آسفالت خیس یا یخزده است، با دنده سنگین حرکت کرده از ترمزگیری شدید خودداری نمایید.
3- رانندگی در شرایط مه یا دود:
دید در شرایط مه و دود بسیار کم است. در چنین شرایطی از نور بالا استفاده نکنید زیرا باعث میشود که دیدن سختتر شود. در هوای مهآلود یا دودی شما باید؛
شما باید از خودروی جلویی با فاصله طولی ایمن حرکت کنید. این کار باعث میشود تا بدون برخورد و سانحه در مواقع ضروری بتوانید توقف نمایید. اغلب برخوردها و تصادفات توسط رانندگانی که فاصله طولی ایمن را رعایت نمیکنند رخ میدهد. بهمنظور تعیین فاصله بین خودروی خود و خودروی جلویی باید شرایط جاده، سرعت حرکت و ترافیک را در نظر بگیرید. برای تعیین و تخمین میزان فاصله با خودروی جلویی میتوان از قانون ۲ ثانیه زمان استفاده نمود.
یک موضع ثابت جلوتر از خودرو خود انتخاب نموده و آن را بهعنوان نقطه نشانی در نظر بگیرید. این نقطه میتواند یک درخت یا تابلوی راهنما باشد. زمانی که خودرو جلویی از نقطه نشانی عبور کرد شمارش را بهصورت هزار و یک، هزار و دو انجام دهید. چنانچه در این فاصله زمانی به آن نقطه نشانی رسیدید فاصله شما مناسبت است. در این صورت اگر راننده جلویی ناگهان توقف نماید، شما میتوانید بهموقع توقف نموده و از بروز تصادف جلوگیری کنید.
روش دیگری که برای تشخیص فاصله مناسب با خودرو جلویی استفاده میشود، روش یک طول اتومبیل است که البته کاربرد آن نسبت به روش 2 ثانیه زمان کمتر میباشد.
در این روش به ازای هر ۱۵ کیلومتر سرعت، فاصلهای به اندازه یک طول اتومبیل نیاز است که رعایت شود. در سرعت بالا و شرایط مختلف جوی، این فاصله متغیر میشود؛ که در این خصوص میتوان به جدول زیر مواجه نمود.
راننده نمیتواند پشت سر خود را بهدرستی و کامل ببیند و از اینرو حرکت با دنده عقب خطرناک است.
ازآنجاییکه خطر تصادف در هنگام عقب آمدن بیشتر است، نباید بدون بررسی کامل و دقیق پشت وسیله نقلیه، اقدام به حرکت نمود.
حتیالامکان از حرکت با دنده عقب خودداری کنید و اگر پاک میکنید با سر پاک کنید و اگر مجبور به دنده عقب هستید از مقررات ایمنی ذیل پیروی کنید:
تمام وسایل نقلیه حتی موتورسیکلتها دارای نقاط کور برای راننده میباشند. با تنظیم دقیق آینهها میتوان میزان نقاط کور را کاهش داد ولی همواره این نقاط وجود داشته و باید در حین رانندگی مراقب باشید تا سایر کاربران راه در نقاط کور شما قرار نداشته باشند.
به دلیل کوچک بودن ابعاد موتورسیکلتها و دوچرخهها احتمال دارد بهراحتی در نقاط کور شما قرار گیرند. پس در هنگام گردش همواره دقت نمایید، چراکه برخورد با آنها حتی در سرعتهای پایین به دلیل عدم تعادل خطرآفرین خواهد بود. حتی در زمان حرکت در مسیر مستقیم نیز باید مراقب قرار گرفتن موتور سواران در نقاط کور خود باشید.
محدوده نقاط کور خودروهای طویل، علاوه بر چپ و راست، در بخشهایی از جلو پشت خودرو نیز میباشد.
استفاده از هرگونه وسایل و تجهیزات مانند تلفن همراه که باعث انحراف ذهنی و رفتاری راننده گردد ممنوع است. رانندگان موظفاند در هر حال بهطور کامل به جلو توجه داشته باشند. این ممنوعیت صرفاً شامل صحبت کردن با تلفن همراه نبوده و مواردی نظیر ارسال پیامک، دیدن تصاویر و ... را نیز شامل میشود.
حمل مسافر در قسمت بار یا صندوق عقب ممنوع است. در این حالت احتمال صدمه دیدن و مرگ افزایش مییابد. چراکه در صورت تصادف بهاحتمال زیاد فرد از خودرو به بیرون پرتاب گردیده، صدمات دوچندان خواهد شد. پس بههیچعنوان در قسمت بار یا صندوق عقب حتی برای مسافت خیلی کوتاه مسافر حمل نکنید.
در بیشتر تصادفات، کمربند ایمنی نجاتدهنده جان راننده و سرنشینان خواهد بود. اگر شما کمربند ایمنی را نبندید در صورت تصادف، با همان سرعتی که خودرو با آن در حال حرکت بوده به جلو یا قسمتهای خودرو مانند شیشه یا صندلی خودرو برخورد کرده و یا حتی احتمال دارد از خودرو به بیرون پرتاب شوید. در صورت بستن کمربند ایمنی این احتمالات به حداقل میرسد؛ بنابراین پیش از آنکه حرکت کنید کمربند ایمنی را ببندید.
نکتهای که باید به آن توجه نمود این مطلب است که احتمال تصادف برای تمام رانندگان وجود دارد. هرچند شما احتیاطهای لازم را رعایت نمایید ولی امکان دارد سایر رانندگان پرخطر، بیتجربه یا رانندگانی که مواد مخدر مصرف نمودهاند با خودرو شما برخورد نمایند. بهصرف اینکه شما تمام موارد و نکات ایمنی را رعایت میکنید، نباید مطمئن باشید که تصادف نخواهید کرد. پس حتماً کمربند ایمنی خود را ببندید چراکه شما نمیدانید چه هنگامی با این رانندگان پرخطر مواجه خواهید شد.
برخی از رانندگان و سرنشینان با تصور اینکه بستن کمربند ایمنی موجب گیر افتادن آنها در خودرو پس از تصادف یا سقوط در آب و یا موارد مشابه خواهد شد، کمربند ایمنی را نمیبندند. آمارها نشان میدهد که این حوادث بسیار نادر بوده و بستن کمربند ایمنی شانس زنده ماندن و هوشیار بودن شما را پس از تصادف افزایش میدهد و شما قادر خواهید بود خود را ترک نمایید.
طبق قانون بستن کمربند ایمنی برای سرنشینان ردیف جلو عقب الزامی است. همچنین نشستن افراد زیر ۱۲ سال در صندلی ردیف جلو ممنوع است.
بهتر است از صندلی کودک در وسط صندلی عقب خودرو استفاده شود.
برای کودکان بین ۶ ماه تا ۴ سال سن از صندلی مخصوص کودک که روی آن به جلو خودرو است استفاده میشود. این صندلی دارای کمربندهای مخصوص جهت بستن کودک میباشد.